а

Одржан је састанак са представницима Центра за право и политике особа са инвалидитетом у Ирској, представницима МДРИ-С - а, Повереника за заштиту равноправности и представник заинтересованих НВО и удружења грађана.

Конференцију "Заштита од диксриминације у Србији - достигнућа и изазови" је организовала Повереница за заштиту равноправности у сарадњи са Партнерима за демократске промене у Србији и Центром за алтернативно решавање сукоба у хотелу "Хајат" у Београду са циљем представљања активности које су усмерене на подизање свести јавности о дискриминацији и улози институције Повереника за заштиту равноправности.

Поводом Светског дана аутизма помоћ породици, Амбасада Финске и Републичко удружење Србије за помоћ особама са аутизмом су одржали свечану премијеру кратких филмова серијала "Наш нови пријатељ" о младима са инвалидитетом.

Српски параолимпијци су позвали грађане Београда да прославе са њима освајање медаља на параолимпијади у Лондону. Представници стручне службе за заштиту права особа са инвалидитетом Заштитника грађана су били на дочеку српских параолимпијаца.

Порука коју Удружење банака Србије шаље јесте да треба излазити у сусрет грађанима онако како њима одговара, а не службеницима банке. Не само да је један од начина да се држи корак са временом, већ је идеја водиља препознајући потребе грађана од које и сама администрација има користи, рекао је заштитник грађана Саша Јанковић на конференцији за новинаре посвећеној најави нове услуге Кредитног бироа – преузимање извештаја Кредитног бироа путем интернета уз електронски потпис клијената.

Заменик заштитника грађана проф др Горан Башић је заједно са представницима Удружења особа са инвалидитетом одржао састанак са генералним секретаром удружења банака Србије господином др Верољубом Дугалићем. На састанку је усвојено да ће пословне банке предузети одређене кораке како би омогућиле особама са инвалидитетом несметано коришћење банкарских услуга.

Свечана додела награда грађанским активистима - учесницима друштвено одговорне игре "Приступи за приступачност" за особе са инвалидититетом, старим лицима и свима са тешкоћама у кретању је одржана у Палати Србије.

Oдржан састанак заменика Заштитника грађана за особе са инвалидитетом и помоћника Министра за рад и социјалну заштиту Владимира Пешића у циљу унапређења сарадње, остваривања и заштите права особа са инвалидитетом.

Страна 15 од 17

Приступ физичкој средини и окружењу, информацијама и комуникацјама и приступ свим неопходним базичним услугама. 

Прелазак из улоге пасивног примаоца услуге у активног учесника у доношењу одлука о свом животу, учествовање у јавним активностима, политичка заступљеност.

Једнаке могућности и основе за реализацију свих људских права.