а

Заштитник грађана је по сопственој иницијативи после сазнања да је старијем брачном пару ускраћена услуга геронто-домаћица јер је један од супружника заражен корона вирусом и да имају лекова и хране за још неколико дана, покренуо хитан поступак контроле правилности и законитости рада Градског завода за јавно здравље Београд и Геронтолошког центра Београд.

Заштитник грађана је упознат са проблемима са којима се суочава брачни пар из Београда који су корисници Службе „Помоћ у кући“ Геронтолошког центра Београд након што је један од њих позитиван на корона вирус.

У телефонском разговору са координатором Службе „Помоћ у кући“ Геронтолошког центра Београд 30. новембра 2020. године Заштитник грађана је упознат да је тај центар упутио упит Градском заводу за јавно здравље Београд о начину пружања услуге у новонасталој ситуацији у конкретном случају, односно да ли геронто-домаћице овим супружницима могу да пруже помоћ у набавци хране и лекова.

Како је Заштитник грађана обавештен том приликом, као и приликом телефонског разговора 1. децембра 2020. године, одговор Градског завода за јавно здравље Београд није примљен.

Заштитник грађана због тога тражи од ове две градске установе да га у што хитнијем року, уз достављање релевантне документације, обавесте о свим чињеницама и околностима, као и о предузетим активностима. Од Градског завода за јавно здравље Београд Заштитник грађана посебно тражи обавештење да ли је упутио одговор Геронтолошком центру Београд, те уколико то није случај да га обавести о разлозима за то.

Од ове две установе, Заштитник грађана тражи и обавештење на који начин је организовано пружање услуга корисницима Геронтолошког центра Београд у ситуацијама када су корисници или чланови њиховог домаћинства позитивни на корона вирус или се налазе у самоизолацији, као и на који начин је у тим ситуацијама организовано пружање услуга геронто-домаћица.

b_280_0_16777215_00_images_20201030Nagrade_za_pristupanost.jpgНовим Законом о Заштитнику грађана, који су израдили стручњаци ове институције и који би ускоро требало да се нађе у скупштинској процедури, предвидели смо да Заштитник грађана обавља послове Националног независног механизма за праћење спровођења Конвенције УН о правима особа са инвалидитетом, изјавио је Заштитник грађана Зоран Пашалић.

У уводном обраћању током доделе награда градовима, општинама и градским општинама које су највише допринеле развоју свих облика приступачности у 2019. години, Пашалић је истакао да се особе са инвалидитетом свакодневно суочавају са препрекама при кретању, коришћењу јавног превоза, као и остваривању права на информисање и комуникацију.

Пашалић је нагласио да је у свом раду приметио да су неретко неприступачне управо установе и институције којима грађани треба да приступе како би остварили своја елементарна права, као што су центри за социјални рад, домови здравља, филијале и испоставе РФ ПИО, општинске/градске управе и додао да на то стално указује надлежним органима.

Заштитник грађана награду за допринос развоју свих облика приступачности организује већ четврту годину у сарадњи са Тимом за социјално укључивање и смањење сиромаштва Владе Србије и Сталном конференцијом градова и општина.

b_280_0_16777215_00_images_20201030Nagrade_za_pristupanost_1.jpgНаграду за развој приступачности у 2019. години добила је Градска општина Врачар из Београда као и градске управе Ниша и Свилајнца, похвале за развој приступачности Кикинда, Жабари и Бела Паланка, а захвалнице Сремска Митровица, Лесковац, Сомбор и Врњачка Бања.

Пашалић је напоменуо да посебно забрињава тренд да се нови објекти граде а стари реконструишу без адекватне примене свих стандарда приступачности, јер се тим чином крше основни принципи Конвенције УН о правима особа са инвалидитетом, као и одредбе Закона о планирању и изградњи и других прописа којима је успостављена је обавеза поштовања стандарда приступачности.

Пројектовање објеката и услуга, водећи рачуна о стандардима приступачности, чини те објекте и услуге безбеднијим и удобнијим за коришћење, не само за особе са инвалидитетом него и за све грађане и грађанке ове државе. Друштво којем стремимо је оно у коме ће свакој особи бити омогућено да самостално живи и учествује у свим аспектима живота равноправно са другима, a приступачност је предуслов за пуно учешће у друштву свих особа, рекао је Пашалић.

Представница Тима за социјално укључивање и смањење сиромаштва Владе Србије Драгана Јовановић Аријас истакла је да Србија има добру законску регулативу за обезбеђење приступачности али да примена у пракси треба да буде боља и напоменула да овакви пројекти развоја приступачности могу да буду добар пример за национални ниво.

Представник Сталне конференције градова и општина Ђорђе Станичић изјавио је је потребно да се више локалних самоуправа укључи о овакве пројекте јер представљају примере како се праве искораци у побољшању положаја особа са инвалидитетом.

Церемонију доделе признања можете погледати на линку: https://www.youtube.com/watch?v=YBI5Lz38d50

Градска општина Врачар је добитница награде коју Заштитник грађана, у сарадњи са Тимом за социјално укључивање и смањење сиромаштва Владе Републике Србије и Сталном конференцијом градова и општина - Савезом градова и општина Србије, четврту годину заредом додељује градовима, општинама и градским општинама у Републици Србији који су у претходној години највише допринели развоју свих облика приступачности на својој територији, односно у свом окружењу.

Признање за континуирани рад на правовременом планирању и унапређењу приступачности је добила Општина Свилајнац, док је признање за допринос унапређењу приступачности градског језгра добио Град Ниш.

Додела награда, признања, похвала и захвалница јединицама локалне самоуправе биће организована 30. октобра 2020. године.

b_280_0_16777215_00_images_20201008Olja.jpgПриступачност окружења, услуга и информисања представља предуслов за остваривање друштвених контаката, независност и укључивање особа са инвалидитетом у свакодневни живот. Постојање различитих врста баријера у окружењу, међутим, онемогућава велики број корисника јавног простора да остваре управо та права, изјавила је данас генерална секретарка стручне службе Заштитника грађана Оља Јовичић у оквиру онлајн панел дискусије „Србија без баријера“.

Како би утицао на подизање свести о важности приступачности, Заштитник грађана је у сарадњи са Тимом за социјално укључивање и смањење сиромаштва Владе Републике Србије и Сталном конференцијом градова и општина пре четири године установио награду јединицама локалне самоуправе за допринос развоју свих облика приступачности на својој територији. И ове године, четврти пут заредом, Заштитник грађана је расписао Јавни позив за доделу награда градовима, општинама и градским општинама који су у 2018. години највише допринели развоју свих облика приступачности на својој територији, а у току је доношење одлуке о награђеним иницијативама, нагласила је Јовичић.

Награда за приступачност је настала као израз потребе да се постигне инклузивније друштво у Србији, укаже на искораке појединаца или институција у стварању примера добре праксе, који доприносе унапређењу квалитета живота свих особа и да се овакви примери добре праксе промовишу у циљу њихове што шире примене. Ми стремимо друштву у коме ће свакој особи бити омогућено да самостално живи и учествује у свим аспектима живота равноправно са другима, а приступачност је предуслов за пуно учешће у друштву свих особа, истакла је Јовичић.

Поред генералне секретарке Оље Јовичић, учесници панел дискусије били су и представници Америчке агенције за међународни развој, Тима за социјално укључивање и смањење сиромаштва Владе Републике Србије, Српског филантропског форума, Еуробанке, као и градских општина и институција из Србије.

Још чланака...

Страна 5 од 39

Приступ физичкој средини и окружењу, информацијама и комуникацјама и приступ свим неопходним базичним услугама. 

Прелазак из улоге пасивног примаоца услуге у активног учесника у доношењу одлука о свом животу, учествовање у јавним активностима, политичка заступљеност.

Једнаке могућности и основе за реализацију свих људских права.