а

b_280_0_16777215_00_images_20201030Nagrade_za_pristupanost.jpgНовим Законом о Заштитнику грађана, који су израдили стручњаци ове институције и који би ускоро требало да се нађе у скупштинској процедури, предвидели смо да Заштитник грађана обавља послове Националног независног механизма за праћење спровођења Конвенције УН о правима особа са инвалидитетом, изјавио је Заштитник грађана Зоран Пашалић.

У уводном обраћању током доделе награда градовима, општинама и градским општинама које су највише допринеле развоју свих облика приступачности у 2019. години, Пашалић је истакао да се особе са инвалидитетом свакодневно суочавају са препрекама при кретању, коришћењу јавног превоза, као и остваривању права на информисање и комуникацију.

Пашалић је нагласио да је у свом раду приметио да су неретко неприступачне управо установе и институције којима грађани треба да приступе како би остварили своја елементарна права, као што су центри за социјални рад, домови здравља, филијале и испоставе РФ ПИО, општинске/градске управе и додао да на то стално указује надлежним органима.

Заштитник грађана награду за допринос развоју свих облика приступачности организује већ четврту годину у сарадњи са Тимом за социјално укључивање и смањење сиромаштва Владе Србије и Сталном конференцијом градова и општина.

b_280_0_16777215_00_images_20201030Nagrade_za_pristupanost_1.jpgНаграду за развој приступачности у 2019. години добила је Градска општина Врачар из Београда као и градске управе Ниша и Свилајнца, похвале за развој приступачности Кикинда, Жабари и Бела Паланка, а захвалнице Сремска Митровица, Лесковац, Сомбор и Врњачка Бања.

Пашалић је напоменуо да посебно забрињава тренд да се нови објекти граде а стари реконструишу без адекватне примене свих стандарда приступачности, јер се тим чином крше основни принципи Конвенције УН о правима особа са инвалидитетом, као и одредбе Закона о планирању и изградњи и других прописа којима је успостављена је обавеза поштовања стандарда приступачности.

Пројектовање објеката и услуга, водећи рачуна о стандардима приступачности, чини те објекте и услуге безбеднијим и удобнијим за коришћење, не само за особе са инвалидитетом него и за све грађане и грађанке ове државе. Друштво којем стремимо је оно у коме ће свакој особи бити омогућено да самостално живи и учествује у свим аспектима живота равноправно са другима, a приступачност је предуслов за пуно учешће у друштву свих особа, рекао је Пашалић.

Представница Тима за социјално укључивање и смањење сиромаштва Владе Србије Драгана Јовановић Аријас истакла је да Србија има добру законску регулативу за обезбеђење приступачности али да примена у пракси треба да буде боља и напоменула да овакви пројекти развоја приступачности могу да буду добар пример за национални ниво.

Представник Сталне конференције градова и општина Ђорђе Станичић изјавио је је потребно да се више локалних самоуправа укључи о овакве пројекте јер представљају примере како се праве искораци у побољшању положаја особа са инвалидитетом.

Церемонију доделе признања можете погледати на линку: https://www.youtube.com/watch?v=YBI5Lz38d50

Градска општина Врачар је добитница награде коју Заштитник грађана, у сарадњи са Тимом за социјално укључивање и смањење сиромаштва Владе Републике Србије и Сталном конференцијом градова и општина - Савезом градова и општина Србије, четврту годину заредом додељује градовима, општинама и градским општинама у Републици Србији који су у претходној години највише допринели развоју свих облика приступачности на својој територији, односно у свом окружењу.

Признање за континуирани рад на правовременом планирању и унапређењу приступачности је добила Општина Свилајнац, док је признање за допринос унапређењу приступачности градског језгра добио Град Ниш.

Додела награда, признања, похвала и захвалница јединицама локалне самоуправе биће организована 30. октобра 2020. године.

b_280_0_16777215_00_images_20201008Olja.jpgПриступачност окружења, услуга и информисања представља предуслов за остваривање друштвених контаката, независност и укључивање особа са инвалидитетом у свакодневни живот. Постојање различитих врста баријера у окружењу, међутим, онемогућава велики број корисника јавног простора да остваре управо та права, изјавила је данас генерална секретарка стручне службе Заштитника грађана Оља Јовичић у оквиру онлајн панел дискусије „Србија без баријера“.

Како би утицао на подизање свести о важности приступачности, Заштитник грађана је у сарадњи са Тимом за социјално укључивање и смањење сиромаштва Владе Републике Србије и Сталном конференцијом градова и општина пре четири године установио награду јединицама локалне самоуправе за допринос развоју свих облика приступачности на својој територији. И ове године, четврти пут заредом, Заштитник грађана је расписао Јавни позив за доделу награда градовима, општинама и градским општинама који су у 2018. години највише допринели развоју свих облика приступачности на својој територији, а у току је доношење одлуке о награђеним иницијативама, нагласила је Јовичић.

Награда за приступачност је настала као израз потребе да се постигне инклузивније друштво у Србији, укаже на искораке појединаца или институција у стварању примера добре праксе, који доприносе унапређењу квалитета живота свих особа и да се овакви примери добре праксе промовишу у циљу њихове што шире примене. Ми стремимо друштву у коме ће свакој особи бити омогућено да самостално живи и учествује у свим аспектима живота равноправно са другима, а приступачност је предуслов за пуно учешће у друштву свих особа, истакла је Јовичић.

Поред генералне секретарке Оље Јовичић, учесници панел дискусије били су и представници Америчке агенције за међународни развој, Тима за социјално укључивање и смањење сиромаштва Владе Републике Србије, Српског филантропског форума, Еуробанке, као и градских општина и институција из Србије.

Рок за пријаву на Јавни позив Заштитника грађана за доделу награда јединицама локалне самоуправе које су у претходној календарској години највише допринеле развоју свих облика приступачности на својој територији, продужен је због новонасталих околности и увођења ванредног стања у републици Србији до 30. априла 2020. године.

У допису који је данас упућен општинама, градовима и градским општинама Заштитник грађана је позвао јединице локалне самоуправе да поднесу пријаву на Јавни позив и на тај начин прикажу и промовишу примере добре праксе у развоју приступачности на својој територији.

Заштитник грађана подсећа да је награда за приступачност настала као израз потребе да се у настојањима да се постигне инклузивније друштво у Србији укаже на искораке појединаца и/или институција у креирању примера добре праксе који доприносе квалитету живота, служе као модел, инспирација и идеја за све и као такви су веома значајни за унапређење положаја особа са инвалидитетом. Истовремено, награда има за циљ да континуирано утиче на подизање свести и пошаље снажну поруку о важности приступачности. У циљу развоја приступачности у Републици Србији и промовисања примера добре праксе, Заштитник грађана је и ове године, у сарадњи са Тимом за социјално укључивање и смањење сиромаштва Владе Републике Србије и Сталном конференцијом градова и општина, по четврти пут заредом, расписао Јавни позив.

Још чланака...

Страна 2 од 36

Приступ физичкој средини и окружењу, информацијама и комуникацјама и приступ свим неопходним базичним услугама. 

Прелазак из улоге пасивног примаоца услуге у активног учесника у доношењу одлука о свом животу, учествовање у јавним активностима, политичка заступљеност.

Једнаке могућности и основе за реализацију свих људских права.